Wie heeft er eigenlijk tegenwoordig geen last van spam?

Mensen die niets op het internet doen. šŸ˜‰ Er zijn echter opties om de overlast zo veel mogelijk te beperken. In dit artikel zal ik ingaan hoe de spamoverlast beperkt kan worden.

Oorzaak spam

Om te beginnen, mensen hebben last van spam door een aantalĀ oorzaken:

  • Webcrawlers, oftewel ā€œbotjesā€ die websites afspeuren voor e-mailadressen en deze opslaan. (iedereen met een persoonlijke website met zijn/haar e-mailadres erop kent dit probleem.)
  • Computers die een virusinfectie hebben gekregen en desbetreffend virus stuurt vervolgens alle e-mailadressen die op die computer bekend zijn naar de virusschrijver.
  • Gehackte websites. Een website had een lek en is gehackt, nu liggen de gegevens van iedereen die daar een account had op straat.
  • Websites die de e-mailadressen doorverkopen van mensen die daar een account hebben aangemaaktĀ of zich hebben ingeschreven voor een nieuwsbrief.
  • Toevalstreffers. Spamboeren sturen soms spam naar hele reeksen aan puur gegenereerde e-mailadressen. Soms heb je pech en is dat nu net jouw e-mailadres.

De oorzaak is uiteindelijk niet echt relevant, de consequenties zijn dat de e-mailadressen uiteindelijk terecht komen bij de spamboeren, die jeĀ vervolgens viagra, penisverlenging, goedkope medicijnen, de helft van de miljoenen van een Nigeriaanse koning en andere rotzooi aan proberen te smeren.

Spam

Spam voorkomen

De beste manier om spam te voorkomen, is om nergens je e-mailadres achter te laten. DitĀ is natuurlijk volkomen onrealistisch, want je moet bij het doen van een online bestelling je e-mailadres achterlaten, vaak moet je een account aanmaken op een site om er gebruik van te kunnen maken, of je wilt je inschrijven op een nieuwsbrief, dat soort werk.

Sites van grote bedrijven, bekende webshops en verenigingen zijn meestal wel te vertrouwen, dat ze jouwĀ gegevens niet misbruiken of doorverkopen. (garanties tegen hacken zijn er nooit)
Andere sites zijn dan misschien weer niet te vertrouwen. Als je twijfels hebt over de betrouwbaarheid van een bepaalde website waar jeĀ een account wilt aanmaken, kunĀ jeĀ het beste kuntĀ zorgen dat jeĀ Ā een alternatief e-mailadres achter de hand hebt (zoals een hotmail account, gmail, of yahoo) die je specifiek gebruikt voor die sites, en zo min mogelijk het e-mailadres wat jeĀ van jeĀ internetprovider hebt gekregen. (Een nieuw gratis email adres is zo geregeld, een overstap van provider niet.)

Hoe dan ook, wees voorzichtig met het online uitdelen van je e-mailadres, schrijf je niet op iedere willekeurige website en nieuwsbrief in die je tegenkomt, behalve als je graag heel veel spam wilt hebben. šŸ˜‰

Antispam oplossingen

Spam is dus gedeeltelijk te voorkomen. Maar er komt altijd wel iets door en als jeĀ al stevig last hebt van spam hebt jeĀ weinig aan de “voorkomen” tips. Dan moet er dus een antispam oplossing komen. Hier zijn aantal opties voor.

Je kunt een stukje software op je computerĀ installeren, die specifiek gericht is op het verwijderen van spam. Bekende (gratis) opties hiervoorĀ zijn bijvoorbeeldĀ SpamfighterĀ enĀ Mailwasher.

Deze producten zijn niet allemaal even makkelijk in het gebruik. Het onderliggende concept is om in te grijpen op de mailserver van deĀ provider, waar de mailtjes dan direct van de server verwijderd kunnen worden en dus niet gedownload worden naar deĀ computer, of dat ze een aanvulling op het gebruikte Mailprogramma zijn, zodat daar meer spammailtjes in de daarvoor bedoelde spam map terecht komen en niet in de Inbox.

Dan is er ook nog de optie dat de provider een Anti-spam dienst voor je heeft. In dit geval wordt er op de servers van de provider al gefilterd en wordt het grootste gedeelte van de spam al gefilterd, voordat het in je inbox komt.

Het moge duidelijk zijn dat het het prettigste en het makkelijkst in gebruik is als de provider al het grootste gedeelte van de spam tegenhoud of verwijderd, dat gaat tenslotte automatisch. Stel dat dit toch niet betrouwbaar werkt, ben je aangewezen op hoe goed je Mailprogramma spam detecteert en dit eventueel aanvullen met de eerder genoemde producten.

En waarom heet spam eigenlijk spam? Nou, dat is te danken aan een sketch van Monty Python, waar je eigenlijk alleen maar gerechten met spam kon krijgen ook al wilde je dit helemaal niet. šŸ˜‰