Vroeger was alles makkelijker… Naja, wat de opslag van documenten en bestanden op de computer betrof tenminste. Er was er tenslotte maar eentje van in het huishouden. (Dat ze tegenwoordig veel goedkoper zijn en makkelijker te bedienen, laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing. ๐Ÿ˜‰ )

Tegenwoordig zijn er al snel meerdere computers in het huishouden. Een desktop hier, een laptop daar, dan nog een tablet en een smartphone, en allemaal slaan ze documenten op, of foto’s, of muziek en ga zo maar door.

Prima allemaal, totdat je eigenlijk die foto die op je PC staat op je tablet wilt bekijken. Of even snel een foto van de smartphone ergens anders op wilt slaan, dan wordt het allemaal een stuk lastiger.

Kortom, eigenlijk wordt het tijd voor een vorm van centrale opslag, waar alle documenten, foto’s en muziek en dergelijke centraal opgeslagen wordt, zodat ieder apparaat dat in je netwerk zit, er bij kan komen.

NAS – centrage opslag

Hier komt dus de NAS om de hoek kijken. NAS staat voor Network Attached Storage. (Vrij vertaald: opslagcapaciteit aan het netwerk)

Zie hier een plaatje van een NAS:

synology-ds214 nas

Een NAS is een soort “mini-server”. Een behuizing waar je harde schijven in plaatst en die altijd aan staat. Deze NAS wordt aan je netwerk gekoppeld. (Bijvoorbeeld aan de router) Alle apparaten die vervolgens in je netwerk zitten, kunnen deze NAS benaderen. Zo kun je foto’s op de NAS plaatsen, en kan vervolgens ieder apparaat in je netwerk desbetreffende foto openen, zonder dat je met USB-sticks en dergelijke aan de slag hoeft.

Je hebt ondertussen al vele soorten NAS-apparatuur. De grootste verschillen zitten in hoeveel schijven er in de NAS kunnen (en dus de totale opslagcapaciteit) en verdere mogelijkheden van deze apparaten, zoals extra Software draaien op de NAS voor downloads, of het kunnen Streamen van video naar andere apparaten. (Dit gaat dan over het DLNA protocol)

Het voordeel van een NAS is ook dat in de standaard configuratie er automatisch beveiliging op zit tegen harde schijven die stuk gaan. Stel, je koopt een NAS waar 2 schijven in kunnen. Danย zal deze standaard van de tweede schijf een kopie van de eerste schijf maken. Dit betekent dat, als je dus bijvoorbeeld 2 stuks 3 Terabyte schijven erin plaatst, de effectieve opslagcapaciteit ook 3 Terabyte is, aangezien de schijven een kopie van elkaar zijn.

Dit kost je dan wel ruimte, maar het geeft ook gelijk een stuk zekerheid. Je kunt ervoor kiezen om dit niet te doen en dan zou dus de opslagcapaciteit een optelsom zijn, dus 2 X 3 TB = 6 TB effectieve opslagcapaciteit. Maar als er dan met een harde schijf iets mis gaat, ben je de data kwijt.

Zelf ben ik behoorlijk te spreken over de NAS producten van Synology. Ze bestaan al jaren, de producten zijn makkelijk in gebruik, Synology geeft goede ondersteuning op hun producten en de apparaten zijn fijn uitgebreid met de mogelijkheden.

Wat voor NAS geschikt voor je is, hangt af van je behoeftes aan opslagcapaciteit en verdere wensen. Voor de meeste mensen zal een 2-bay NAS (Een NAS waar twee schijven in kunnen) voldoende zijn. Bij een NAS van Synology kun je dan ook de Apps voor iPhone of Android downloaden, waarmee je dan met je Smartphone of Tablet ook de NAS kunt benaderen, om foto’s te bekijken, of juist foto’s op de NAS op te slaan.

De NAS-en van tegenwoordig kunnen ook vaak communiceren met een SmartTV, op bijvoorbeeld films op de NAS naar de TV te streamen.

Een NAS is verder ook uitermate geschikt als backup-doel, in plaats van een externe USB schijf. Zorg dan wel bij voorkeur dat je computer bekabeld is aangesloten, want over bekabeld netwerk zijn de snelheden veel hoger als over WiFi.