Wat is Ninite?

Ninite is een website met een dienst erachter, waarmee je heel veel soorten software (meestal Open Source en sowieso gratis software) makkelijk kunt installeren en bijhouden.

Hoe werkt Ninite?

Nou, dat is gelukkig heel simpel. Je gaat naar de website https://ninite.com. Daar zie je dan een overzicht van alle software die ninite momenteel ondersteunt. Dan is het een kwestie van simpelweg alle software die je wilt installeren aanklikken. De software die je bij ninite kunt selecteren, is allemaal gratis, veel ervan ook Open Source.

Het is onderverdeeld in categorieën, bijvoorbeeld webbrowsers (Google Chrome, Mozilla Firefox) of Security (Avast Antivirus, AVG) of Media, (Spotify, iTunes) enzovoort, zodat je snel per categorie kunt aanklikken wat je wilt hebben. Als je alles geselecteerd hebt wat je wilt installeren, klik je op de knop “Get Installer” en dan  krijg je een kleine download voorgeschoteld.

ninite selectie

(klik voor groot)

Deze download sla je op ergens op je computer en start deze op als hij klaar is met downloaden. De Ninite installer zal nu van alle door jou geselecteerde software de meest recente versie downloaden. Ninite kiest ook automatisch (als beschikbaar) de installatie in de taal van je besturingssysteem. Kortom, als je een nederlandstalige Windows gebruikt, zal Ninite automatisch Google Chrome in het nederlands downloaden en installeren. Is je Windows engelstalig, zul je de engelstalige Google Chrome krijgen. Verder kiest Ninite ook automatisch een 32 of 64 bits versie van het gewenste programma voor je uit, afhankelijk van je besturingssysteem.

De Ninite installer zal stap na stap ieder programma dat  je uitgekozen hebt, voor je installeren. Je hoeft dus niet zelf alle downloads bij elkaar te sprokkelen op alle sites, Ninite doet dit voor je. Verder zal Ninite ook standaard alle vinkjes uitzetten van optionele software (die normaal gesproken aan staan) om zo te voorkomen dat je allerlei bloatware op je PC mee geïnstalleerd krijgt, waar je helemaal niet om gevraagd hebt of op zit te wachten.

Kortom, een heel handig pakket om snel al je favoriete software mee te installeren. Maar dat niet alleen! Als eenmaal alles geïnstalleerd is, kun je de installer (dat kleine programmaatje dat je gedownload had) nog een keer aanklikken, en zal deze installer automatisch voor je controleren of je van alles nog de meest recente versie hebt en zo niet, de software waar nieuwere versies van zijn automatisch voor je updaten!

Ninite Pro?

Ninite is standaard gratis. Er is ook een “Pro” versie die voornamelijk voor bedrijven interessant is. Het ondersteunt verschillende installers voor meerdere computers, en wat andere zaken die bedrijfstechnisch interessant zijn, zoals integratie met Active Directory, en het opslaan van de installers van de programma’s die het downloadt. Dit zodat er niet ieder keer opnieuw hetzelfde pakket gedownload hoeft te worden. Het zijn allemaal zaken die voor de thuisgebruiker niet echt relevant zijn.

Ninite updater?

Wat wel interessant kan zijn voor de thuisgebruiker is de Ninite updater. Dit kost je $9,99 per jaar en de Ninite updater draait automatisch mee in de achtergrond van je computer en het geeft je een melding als er voor één van je programma’s (die ondersteund worden door Ninite) een nieuwe versie is uitgekomen. De updater kan deze dan ook volledig automatisch voor je updaten. Eigenlijk dezelfde functionaliteit als het nogmaals opstarten van de installer die de controle voor je doet, maar dan geautomatiseerd, zodat je er niet zelf aan hoeft te denken.