Computers worden tegenwoordig steeds goedkoper, of het nu over desktops of laptops gaat. Als gevolg van de grote hoeveelheid producenten van computers en dus de bijbehorende prijsdruk en concurrentie, staan de marges op deze producten dan ook fors onder druk.

Vul dit aan met het feit dat de consument steeds betere garanties wil en 2 jaar garantie tegenwoordig ook al plicht is, betekent dit dat de gemiddelde fabrikant nu niet zo veel verdient per verkocht apparaat.

Om toch nog zo veel mogelijk winst te kunnen maken op een apparaat, zonder zichzelf uit de markt te prijzen, zie je dat veel fabrikanten tegenwoordig deals maken met softwareproducenten. (Waarbij de deal dan de strekking heeft van “installeer onze software op jullie apparaat en je krijgt van ons € 2,50 per verkocht apparaat”)

Het gevolg hiervan is dat de nieuwe computer standaard voorzien is van allerlei software. Hiermee doel ik dus niet op Windows als besturingssysteem, maar van alles daar nog bij.

Wat is bloatware?

Dus krijg je bijvoorbeeld “gratis” een 30 dagen versie van Mcafee Internet Security. Na 30 dagen doet hij het niet meer en moet je een licentie kopen als je het verder wilt gebruiken. Naja, een antivirus product is tot daar aan toe, dat is nog enigzins nuttig. Helaas blijft het niet beperkt tot het antivirus product. Je krijgt er nog een beperkte testversie van fotobewerkingssoftware bij, een aangepaste zoekmachine, een beperkte testversie van een scanprogramma, een uitgeklede en onbruikbare tekstverwerker, een testversie van DVD brandsoftware en ga zo maar door.

Dan start je de nieuwe computer op en dan ziet de desktop er zo uit:

bloatware

Niet alleen moet je je afvragen wat je moet met al deze bloatware die het na 30 dagen niet meer doet, of zo beperkt is in zijn functionaliteit dat het amper bruikbaar is, het neemt ondertussen wel ruimte in op je harde schijf. Erger nog, het start allemaal processen op tijdens het opstarten van je computer die de prestatie van je computer enorm negatief beïnvloeden.

Ik heb wel eens een nieuwe laptop gehad van een klant, die “schoon” uit de doos 105 processen had draaien toen hij klaar was met het opstarten en 2GB geheugen in gebruik. Na het opschonen van alle bloatware waren het 65 (!) processen, 1,25GB geheugen in gebruik en de opstarttijd (van het aanzetten tot het kunnen werken op de desktop) was met 20 seconden ingekort.

Ik snap best dat een fabrikant wat wil verdienen en zijn marge is hem gegund. Maar het moet niet zo zijn dat je een bepaalde prijs betaalt voor een computer en dat de prestatie ondertussen 30% minder is dan hij zou kunnen zijn wegens alle bloatware die meegeleverd is…

Persoonlijk denk ik dat de consument beter af is met een computer die dan maar € 20,- tot € 30,- meer kost maar dan zonder al die bloatware, en dus wel de juiste prestaties. Of de fabrikanten dit ook in gaan zien? Of misschien onderschat ik wel de bereidheid van de consument om dit beetje meer te betalen voor goede prestaties.

Heeft u ook last van bloatware? Ik ben een goede diëtist voor uw computer. 😉

Er zijn ook wat gratis nuttige (engelstalige) programma’s die gericht zijn op juist het verwijderen van bloatware op de computer, zoals PC decrapifier en Should I remove it.