De backup. Typisch zoiets waarvan mensen wel weten dat het belangrijk is, maar op de één of andere manier komt het er toch niet van.
Als er iets mis gaat met je computer, is het fijn dat je niet gelijk al je gegevens kwijt bent. Dat een computer opnieuw geïnstalleerd moet worden, is al vervelend genoeg, maar het besturingssysteem en de programma’s die geïnstalleerd waren zijn altijd wel weer ergens op te duikelen.
Veel vervelender is het, als je je documenten en foto’s en dergelijke kwijt bent, want die kun je niet zomaar weer even downloaden of van een cd/dvd installeren.
Kortom, het is belangrijk dat je zorg draagt voor een backup, zodat, als er iets mis gaat, je niet al je documenten kwijt bent!
Wat is nu een backup?
Het belangrijkste het eerste: Een backup is niet de plek waar je je gegevens opslaat, maar het feit dat het een kopie is van gegevens op een andere plek!
Een voorbeeld: Al je foto’s opslaan op een externe harde schijf, in plaats van op je computer, is geen backup! Al je foto’s opslaan op je computer en hier wekelijks een kopie van maken naar je externe harde schijf, dat is wel een backup.
Dat gezegd hebbende, een externe harde schijf is wel een ideaal medium om backups te maken.
Opzet backup
In principe kun je backups op meerdere manieren inregelen:
- Een volledige backup van je hele computer, inclusief programma’s, besturingssysteem en documenten
- Alleen een backup van je eigen documenten
- Alleen een backup van de installatie van je computer
Zelf werk ik bij voorkeur met twee losse backups, één keer een backup van mijn volledige PC, die bijvoorbeeld tweewekelijks draait, en daarnaast een twee of driedaagse backup van “mijn documenten” waar dan alles in zit zoals foto’s, formulieren, administratie, etc.
De reden hiervoor is dat ik door deze constructie de vrijheid heb om gemakkelijker te bepalen hoe vaak een bepaalde backup draait. Mijn volledige computer verandert tenslotte niet zo vaak als mijn documenten, dus het risico dat ik iets mis als computer crasht en een backup terug moet zetten is een stuk kleiner. Daarbij is dat wat ik dan eventueel mis alleen maar software, die kan weer opnieuw gedownload en geïnstalleerd worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vakantiefoto’s die ik net 4 dagen eerder van de camera gehaald heb.
Het mooiste is natuurlijk als een backup automatisch uitgevoerd wordt. Alles waar je aan moet denken kun je tenslotte vergeten en voordat je het in de gaten hebt, kom je er achter dat je al een half jaar geen backup gemaakt hebt.
Daarom is het verstandig om een backup op een vast moment in te stellen, dat hij automatisch uitgevoerd wordt, bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag om 15:00. Als je dan ook nog eens software gebruikt die de backup automatisch uitvoert als hij zijn geplande tijdstip gemist heeft, door dit dan de eerstvolgende keer als je de computer start uit te voeren, dan heb je een goede zekerheid.
De gemakkelijkste manier om snel en voordelig een backup te regelen is middels een externe harde schijf. Je hebt tenslotte tegenwoordig al een 1 Terabyte (1000 Gigabyte) externe harde schijf voor rond de € 70,-
Andere oplossingen zijn Backuppen naar een NAS of het gebruik van een Clouddienst.
Backup-software
Backup-software is er in veel soorten en smaken, met verschillende mogelijkheden, zowel betaald als gratis. Vaak is de gratis software in de basis al goed genoeg, maar biedt de betaalde software toegevoegde waarde. Zoals bijvoorbeeld dat je in kunt stellen dat je 3 sets aan backups wilt bewaren en als er dan een nieuwe backup gemaakt wordt, dat de oudste automatisch verwijderd wordt. Zo hoef je zelf niet in de gaten te houden of je harde schijf stiekem aan het vollopen is met backups. En dus wegens een volle schijf opeens blijkt dat er al 2 maanden geen nieuwe backup meer gemaakt is.
Sofware die ik zelf graag gebruik is de gratis versie van Macrium reflect (engelstalig). Deze kan ingepland worden en kan zowel volledige systeembackups als specifieke mappen backuppen. De gratis versie doet niet aan versiebeheer (je moet zelf je hoeveelheid beschikbare ruimte bijhouden) en als je het ingestelde backuptijdstip mist, gaat hij niet de eerstvolgende keer als je de computer start alsnog de backup maken.
Verder gebruik ik ook graag Syncback free (ook engelstalig). Deze kan geen systeembackups maken, maar kan wel alle folders op je computer backuppen. Verder is deze op zo in te stellen dat hij alleen een backup maakt van veranderingen. Op die manier zijn de backups snel klaar, omdat hij niet iedere keer weer een backup maakt van zaken waar al een backup van is. Uitermate geschikt om dus backups van je documenten en foto’s mee te maken.
Wat betreft betaalde producten heb ik goede ervaringen met Acronis True Image. Deze is ook in een nederlandstalige versie verkrijgbaar en heeft de mogelijkheden om zelf oude backups te verwijderen en diverse opties om het backupproces te versnellen. Acronis True Image is geschikt voor volledige systeembackups, als ook losse mappen.
Recente reacties: