De Cloud, een modern buzzword waar een heel scala aan diensten achter schuil gaat.
Maar wat is de Cloud nu eigenlijk?
Simpel gesteld: De Cloud is het internet. Een aanbieder die dus iets “met de Cloud” doet, biedt dus een dienst aan, waarmee dingen op het internet gebeuren.
Laat ik dit wat verder uitleggen.
Cloud Bestandsdiensten
Een bekend voorbeeld van een bestandsdienst is bijvoorbeeld dropbox.
Dropbox is een programma dat je op computer of smartphone of tablet installeert en waarvoor je een account aanmaakt. Vervolgens wordt alle informatie die je onder dat dropbox account opslaat, ook gelijk opgeslagen op de servers van dropbox op het internet.
Stel dus, je hebt een computer thuis met dropbox en een computer op het werk met dropbox, en je slaat thuis het document “handleiding.pdf” in je dropbox map op, zal de software dit bestand naar het internet uploaden. Als je vervolgens de 2e computer opstart, zal hier de dropbox software controleren op wijzigingen, ziet dat het bestand “handleiding.pdf” is geüpload en deze automatisch downloaden naar de 2e computer.
Kortom, dropbox is een synchronisatie en opslagdienst. Alle informatie die je in dropbox opslaat, zal op ieder apparaat waar je dropbox geïnstalleerd hebt, beschikbaar zijn. Verder kun je ook naar de website van dropbox gaan en daar inloggen, om op die manier toegang tot je bestanden te krijgen.
Dropbox is misschien de meest bekende dienst, maar zeker niet de enige. Vergelijkbare diensten zijn Google Drive, Apple iCloud, Microsoft Onedrive of Copy. Al deze diensten bieden dus in de basis vergelijkbare functionaliteit aan. Ze verschillen in de hoeveelheid opslag die je standaard krijgt en de verdere prijsstelling als je meer ruimte wilt hebben.
De software heeft over het algemeen wat ingebouwde slimmigheden, bijvoorbeeld dat als je de software op je smartphone installeert, dat je in kunt stellen dat alle gemaakte foto’s automatisch naar de Cloud gesynchroniseerd worden, waardoor je ze ook gelijk op je PC of tablet kunt benaderen.
Verder zijn er ook nog Clouddiensten die zich specifiek richten op Backups.
Je installeert dan een programma op je PC waarmee je de backup kunt inregelen en deze zal dan online worden opgeslagen. De snelheid hiervan is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding, dus even snel 50GB backuppen zit er niet in. 😉 Voorbeelden van deze diensten zijn Crashplan en KPN Backup Online.
Cloud Applicatiediensten
Bestandsdiensten zijn niet de enige diensten in de cloud, er zijn ook nog zogenaamde “applicatiediensten”. Een mooi voorbeeld hiervan is Google documenten.
Met Google documenten heb je een Office pakket “in de webbrowser”.
Kortom, je hoeft geen software op je PC te installeren, alle office opties gebruik je nu online, overal waar je internettoegang hebt. Hier wordt de Cloud dus niet gebruikt als puur opslagmedium, maar om je functionaliteit aan te bieden, zonder dat je het op je PC hoeft te installeren (Je hebt dus ook altijd de nieuwste versie met de nieuwste updates, zonder dat je dit zelf bij hoeft te houden!) en dat het op ieder apparaat waar je een webbrowser hebt beschikbaar is.
Er zijn ook nog zogenaamde hybride diensten, een combinatie van de Cloud en lokaal geïnstalleerde software. Een voorbeeld hiervan is Office 365.
In plaats van eenmalig een bepaalde versie van de Microsoft Office software (Word, Excel, Powerpoint, etc) te kopen, neem je een abonnement op Office 365 als jaarabonnement en krijg je hiermee toegang tot altijd de meest actuele Microsoft Office software. Office 365 is wel heel erg op de Cloud gericht, want het wordt gebundeld met microsoft Onedrive en zal standaard ook alle geproduceerde documenten in de Cloud opslaan.
Nadelen van de Cloud
Het gemak van Clouddiensten is natuurlijk dat je, overal waar je internet hebt, toegang hebt tot je bestanden. Dit is echter ook gelijk de grootste kwetsbaarheid van het systeem, want de enige beveiliging op die bestanden, is een login. Als iemand anders jouw login heeft, heeft desbetreffende persoon ook gelijk toegang tot al jouw bestanden. Er zijn al wat schandaaltjes geweest van gehackte accounts en daarmee foto’s van bekende mensen die openbaar zijn geworden die ze zelf liever niet online gepubliceerd hadden gezien. 😉
Daarbij zijn er nog wat vraagtekens te zetten bij het feit dat je jezelf afhankelijk maakt van een bepaalde aanbieder, die ook toegang heeft tot alle bestanden die je uploadt. Zo goed als alle Clouddiensten zijn van Amerikaanse aanbieders en vallen daarmee onder de Amerikaanse wetgeving. De Amerikaanse staat kan deze aanbieders op ieder willekeurig moment vorderen jouw gegevens aan hen beschikbaar te stellen. (DMCA wetgeving.)
Kortom, de Cloud biedt gemak, maar dit gemak komt natuurlijk wel met enige risico’s. Zelf gebruik ik ook Clouddiensten, maar ik zal niet snel mijn bedrijfsadministratie in de Cloud opslaan.
Recente reacties: