Wat is streaming?

Streaming is een term die wordt gebruikt om het luisteren naar muziek, of het kijken naar video te beschrijven, waarbij je niet eerst de muziek of de film gaat downloaden naar je computer of tablet/smartphone, maar gelijk begint met kijken. Als je uitgekeken/geluisterd bent, neemt het verder ook geen ruimte meer in beslag op je apparaat. Om streaming te kunnen gebruiken, heb je natuurlijk wel altijd een internetverbinding op je apparaat nodig.

Er zijn veel verschillende diensten beschikbaar en er zullen ook zeker nog nieuwe diensten bijkomen. Voor dit artikel gaat het te ver om ze allemaal te noemen, dus licht ik de meeste bekende er even uit.

Muziek streamen

Er zijn een aantal bekende streaming diensten, waarbij voor muziek Spotify de meest bekende is. Dit betekent dat je de Spotify-software op je apparaat installeert, (of de webplayer gebruikt) een account aanmaakt en je kunt beginnen met muziek luisteren. Spotify heeft zelf een enorme database aan muziek, dus voor ieders smaak zit er wel wat bij en er komt natuurlijk ook altijd nieuwe muziek bij. Spotify is in principe gratis (dan krijg je af en toe reclame) maar je kunt ook een abonnement afsluiten en op die manier krijg je geen reclame meer en heb je nog wat extra functies tot je beschikking.

Series en films streamen

Een vergelijkbare streaming dienst voor films en series is Netflix. Hier is geen gratis mogelijkheid met reclame voor, je dient een abonnement af te nemen. Netflix is wereldwijd de grootste aanbieder van series en films, waarbij wel vermeld moet worden dat het aanbod van actuele films nogal achterloopt op het aanbod aan series.

In principe zijn er nog meer Streaming aanbieders, die zich richten op de Nederlandse markt, zoals Kijk en NLziet maar de toegevoegde waarde hiervan vind ik minimaal, ze bieden namelijk niet echt unieke films of muziek aan die je al niet ergens anders kunt krijgen. (Zoals de diverse gratis gemiste uitzending diensten van de diverse zenders.)

Dan zijn er ook nog streaming diensten die zich voornamelijk richten op films zoals Pathé-thuis en Videoland unlimited en Moviemax online, maar deze diensten bieden min of meer hetzelfde aanbod.

Helaas is er (nog) geen enkele dienst die je stomweg alles biedt. Voor muziek zit je behoorlijk goed bij Spotify, zelfs gratis. Het aanbod is enorm.

Voor films en series is het helaas een ander verhaal. Hoewel Netflix een heel groot aanbod aan series heeft, doen ze weinig met actuele films. Daarbij zijn er altijd nog series die zenders exclusief voor zichzelf willen houden. Daardoor vind je bijvoorbeeld Game Of Thrones niet vind bij Netflix, omdat je daarvoor een abonnement op HBO Go nodig hebt. Spijtig, want zo kan het ervoor zorgen dat, als je bepaalde series graag wilt volgen, je meerdere abonnementen bij verschillende streaming aanbieders af moet nemen en dat kan nogal in de papieren lopen.

Dit is helaas een consequentie van meerdere bedrijven/zenders die het copyright op een bepaalde serie hebben en geen zin hebben dit te delen (betaald of niet) met andere streaming diensten van een ander bedrijf.

Dit zorgt ervoor dat er toch een behoorlijke fragmentatie op de markt is, met een veelvoud aan streaming aanbieders. Persoonlijk zou ik maar wat blij zijn als er één dienst komt die stomweg alles aanbiedt, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.

Andere voorbeelden van streaming zijn bijvoorbeeld radio luisteren via het internet, of filmpjes kijken op Youtube of dumpert, of gebruik maken van Uitzending gemist.

Verder hebben veel Internetaanbieders ook nog hun eigen “Video-on-Demand” diensten, zoals bijvoorbeeld Horizon van UPC en KPN video on demand. Hiervoor dien je natuurlijk wel je internetdienst bij desbetreffende provider af te nemen. In de basis “bestel” je dan een film die je wilt kijken, die dan vervolgens naar je gestreamed wordt.

Dan heb je nog de term “Livestream”. Dit is niets anders dan het streamen van audio of video die op dat moment geproduceerd wordt, bijvoorbeeld een livestream dat je een concert bekijkt, wat op dat moment gaande is. Wat op TV zeg maar de “Live uitzending” zou zijn is dan via het Internet een “Livestream” geworden.