De eerste vraag die je jezelf moet stellen voor je een laptop aanschaft, is het volgende:
Afhankelijk van het antwoord op deze vraag, kun namelijk meerdere richtingen op.
Desktopvervanger
(De zogenaamde desknote)
Dit is de beste keuze als je de laptop voornamelijk thuis gebruikt en gewoon geen zin hebt in een hele desktopcomputer met losse monitor en dergelijke. Deze laptops zijn in krachtige uitvoeringen te krijgen met snelle processors, grotere schermen (vanaf 15” tot wel 18″) en eventueel voorzien van een snelle 3D videokaart.
Al dit computergeweld in een compacte behuizing heeft natuurlijk een aantal consequenties:
- Zwaardere laptop (tot wel 4kg)
- Groter formaat (des te groter het scherm, des te groter de behuizing)
- Minder effectief voor wat betreft accu-duur (al dat snelle spul heeft stroom nodig.) bij intensief gebruik zijn ze na 1,5 uur leeg.
De “gewone” laptop
Als je wat vaker onderweg bent en ook onderweg wilt werken, maak je beter een andere keuze dan de grote desktopvervanger. De “gewone” laptops zijn ook te voorzien van vlotte processoren en een eventuele snellere 3D kaart, maar over het algemeen heb je niet de keuze voor de allersnelste uitvoeringen hiervan, wegens stroomverbruik en dergelijke blijft die keuze dan gereserveerd voor de grote jongens. Echter zijn de prestaties alsnog ruim voldoende voor het doel waarvoor ze ontwikkeld worden, namelijk: mobiel kunnen werken.
Deze laptops hebben de volgende eigenschappen:
- Relatief compact
- Niet al te zwaar (maximaal 2,5 kilo)
- acceptabele accu werktijd (minimaal 3 uur is relatief standaard.)
- Kleiner scherm (tussen 14″-15”)
Deze laptops zijn dus prima geschikt voor internetten, chatten, mail checken, tekstverwerken, powerpoint presentaties en meer van dat soort zakelijk werk. Spelletjes kunnen ze ook, mits voorzien van een dedicated videokaart.
Aangezien dit ook het meest gangbare formaat is, zijn de verschillen in uitvoering en prijs heel breed. In dit formaat vind je zowel de “aanbiedingslaptops” als heel uitgebreid uitgevoerde exemplaren, die 2 tot 3x zo duur zijn.
De Ultrabook
De ultrabook is de meest compacte laptop, gericht op maximale batterijduur en en een zo compact mogelijk formaat, zodat je het minste gewicht mee hoeft te slepen en zo lang mogelijk op de accu kunt werken. Ultrabooks zijn ook met hele nette specificaties te krijgen, echter wegens zijn kleine formaat en de complexe bouwwijze om al die prestaties in een kleine behuizing te krijgen, zijn het ook gelijk behoorlijk prijzige apparaten. Ultrabooks hebben een schermgrootte tussen 11″ en 13,3″.
Deze laptops hebben de volgende eigenschappen:
- Heel compact
- Niet zwaarder dan 1kg
- Hele lange accu werktijd, (minimaal 5 uur, 8 uur is relatief standaard)
- Kleinste scherm
- Prijzig
Hier zie je een plaatje van wat de consequenties zijn van de schermafmetingen van een laptop en wat dat doet voor de algemene afmetingen van het apparaat:
Tips bij het kiezen van een laptop
Als je er dus eenmaal uit bent wat je wilt qua laptop (Een desktop vervanger of juist meer gericht op mobiel werken) zijn er nog de volgende tips:
De allerbelangrijkste tip het eerste: Een laptop is zo goed als niet te upgraden! Het enige wat je ooit kunt vervangen of upgraden is de hoeveelheid geheugen en de opslagcapaciteit. De keuze voor welke processorsnelheid, schermafmetingen en het wel of niet beschikken over een dedicated videokaart is een permanente keuze, dus denk goed na waar je hem voor wilt gebruiken, want eenmaal verkeerd gekozen zit je er aan vast.
Bespaar niet op geheugen! 8GB geheugen is echt niet gek veel, van te veel geheugen heeft nog nooit iemand last gehad, van te weinig wel. Met Windows 8 zou ik als absolute ondergrens 4 GB aanhouden, daaronder merk je het direct omdat de laptop veel trager wordt, zeker met gelijktijdig meerdere programma’s in gebruik en meerdere websites geopend. Anno nu (februari 2015) zou ik gelijk voor 8GB geheugen gaan.
Alles wat je meer aan geheugen hebt, zorgt ervoor dat je meerdere applicaties tegelijkertijd in gebruik kunt hebben, je kunt sneller van applicatie wisselen en de laptop reageert snel binnen windows. Daarnaast is ruim in het geheugen zitten ook bevorderlijk voor hoe lang (leeftijd) de laptop bruikbaar blijft, je weet zeker als de laptop genoeg geheugen heeft dat ook het volgende besturingssysteem niet te hoog gegrepen is.
Als je de bij je fabrikant de keuze hebt voor geheugenmodules, koop ze zo groot mogelijk. Een laptop heeft meestal maar 2 geheugenbankjes, dus als je een laptop met 4GB geheugen koopt, bestaande uit 2 X 2 GB modules, moet je dus geheugenreepjes weggooien als je wilt upgraden naar 8 GB totaal geheugen, aangezien alle geheugenbankjes al bezet zijn.
De capaciteit van de harde schijf is tegenwoordig al fors, standaard zit er al gauw 500 GB in. Als je meer nodig hebt, kun je dat vast wel zelf bedenken. De grote laptops (desknote) hebben vaak ruimte voor twee harde schijven. Sommige normale laptops ook, maar bij de kleinere modellen is hiervoor stomweg geen ruimte in de behuizing. Als je meerdere schijfposities hebt in je laptop kun je bijvoorbeeld voor een constructie gaan van een opstart SSD en een normale HDD voor de opslag. Kijk dus of het model wat je in gedachten hebt ruimte heeft voor één of twee harde schijven, of dat er eventueel een msata slot op zit. (Specifieke aansluiting waar je ook msata SSD op aan kunt sluiten)
Let bij aanbiedingen van laptops op de stevigheid van de ding zelf. Kan hij tegen een stootje? Als je hem probeert te torderen, kraakt hij dan? Een fatsoenlijke laptop is stevig en geeft niet zomaar mee.
Verkijk je niet op superaanbiedingen.
Sommige fabrikanten stoppen trage processors en weinig geheugen gecombineerd met een trage harde schijf in hun aanbiedingslaptops, dan begin je al gelijk met een nieuwe, trage laptop waar je waarschijnlijk aan zult gaan ergeren.
Een fatsoenlijk uitgerust “normaal” model laptop (dus met een schermgrootte in de categorie 14″-15″) die de nodige jaren mee kan heb je tegenwoordig al voor rond de € 500,- De prijzen voor laptops gaan omhoog naarmate er een snellere processor in komt en een hogere resolutie van het beeldscherm.
Recente reacties: