Remote Desktop, wat is dat?

Remote desktop is de verzamelnaam voor software, waarmee je vanaf je eigen computer (of tablet!) een verbinding maakt met een andere computer, om deze zo te kunnen bedienen, of de inhoud op het scherm te kunnen bekijken. Hier is natuurlijk wel een werkende internetverbinding op beide apparaten voor nodig. 😉

Ja, dat klinkt leuk, maar wat moet ik daar nu mee?

Nou, het is vooral handig om iemand te kunnen helpen. Stel je voor een vriend/ouder heeft het de hele tijd over een foutmelding ergens, en is niet in staat het duidelijk te beschrijven. Dan kun je middels Remote Desktop zijn/haar computer overnemen, en zien wat hij/zij nu precies bedoelt. Je krijgt als het ware een “afstandsbediening” naar zijn/haar computer. Je kunt dus niet alleen zien wat er op de andere computer gebeurt, je kunt hem ook zelf bedienen!

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld remote desktop om klanten te helpen de PC op te schonen. Ik kan dan vanaf thuis verbinding maken met die computer. Iemand kan mij eventueel wat dingen laten zien die niet goed werken door desbetreffende programma’s op te starten en de foutmeldingen te laten zien (een telefoon ernaast voor wat uitleg is wel zo handig, als je bezig bent. 😉 ). Daarna kan ik ermee aan de slag om de problemen op te lossen.

Nogmaals, een voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel een werkende internetverbinding.

Dat zijn de toepassingen van remote desktop voor de thuisgebruiker. Zakelijk zijn er natuurlijk ook diverse toepassingen, zoals een beheerder die vanaf zijn werkplek de server over kan nemen, of een computer die ergens stilletjes weggestopt in een productiehal staat te draaien te kunnen bedienen.

Wat voor remote desktop software is er allemaal?

Nou, best een boel.

RDP

Microsoft heeft in Windows standaard iets mee geïnstalleerd wat RDP heet. Remote Desktop Protocol. Dat is zo’n beetje standaard op ieder Microsoft Windows besturingssysteem. Om dit werkend te krijgen, moet je in je computer wel wat aanvinken, namelijk onder Systeemeigenschappen moet je Bediening op Afstand aanvinken en Hulp op afstand. Dan kan iemand anders met jouw computer verbinding maken. Zelf heb ik hier de ervaring mee dat het niet altijd even vlekkeloos werkt, zodra het over het internet gaat. Binnen hetzelfde netwerk werkt het prima, maar over het internet zijn er soms problemen om verbinding te krijgen. Daarnaast werkt dit natuurlijk alleen met Windows computers onderling.

Teamviewer

Mijn persoonlijke favoriet is Teamviewer.

Van Teamviewer is er een software variant voor Windows, Mac, Linux en zelfs voor Android en IOS! De varianten voor mobiele apparaten (tablets en smartphones) kunnen alleen gebruikt worden om andere apparaten over te nemen, de andere varianten kunnen overnemen en overgenomen worden. Zo kun je dus met Teamviewer op de Mac een Windows computer overnemen en omgekeerd. Met een Tablet kun je alleen maar een uitgaande verbinding maken, niet overgenomen worden.

Mijn ervaringen met Teamviewer zijn dat het eigenlijk altijd werkt. De installatie is heel simpel, daar praat je iemand zo doorheen en het stelt zichzelf dusdanig in om door firewalls en dergelijke heen te komen. De bediening van de computer aan de andere kant werkt vloeiend genoeg om er goed mee te kunnen werken. Teamviewer kan zelfs dusdanig geïnstalleerd worden dat het als een service draait. Dat betekent dat hij automatisch mee opstart en je de computer al kunt overnemen voordat de gebruiker ingelogd is. Dit kan handig zijn als je een familielid hebt die vaak ondersteuning nodig heeft. 😉

Normaal gesproken start je Teamviewer op, je krijgt een ID en een wachtwoord, dit geef je door aan de andere partij en dan kan er een verbinding gemaakt worden.

Teamviewer is gratis voor particulieren en is nederlandstalig.

RealVNC

RealVNC (vroeger gewoon VNC) doet vergelijkbare dingen als Teamviewer, maar is eigenlijk een beetje in de verdrukking gekomen sinds Teamviewer er is, aangezien dit toch allemaal even wat makkelijker werkt. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar, RealVNC is ook zo’n beetje voor ieder platform (inclusief UNIX, alleen interessant voor bedrijven) te krijgen en biedt ook Apps voor tablets en smartphones. RealVNC is gratis voor persoonlijk gebruik.

Dan zijn er nog meer opties op de markt. Zo is er bijvoorbeeld een plugin voor Google Chrome, waarmee die een andere computer met Google Chrome en die plugin over kan nemen. Tot slot zijn er natuurlijk ook diverse betaalde remote desktop softwarepakketen die zich voornamelijk op het bedrijfsleven richten.

Zelf denk ik dat momenteel een particulier het beste voorzien is met Teamviewer. Het is gratis voor privé gebruik en werkt eigenlijk altijd prima. Het voldoet aan alle wensen die je van remote desktop software kunt hebben.