Wat zijn invoerapparaten?
Nou, zoals de naam al aangeeft, apparaten waarmee je gegevens invoert. De klassieker bijvoorbeeld, het toetsenbord, waarmee je tekst ingeeft richting je computer. De muis is ook een invoerapparaat, want daarmee verplaats je de cursor op je beeldscherm, en bevestig je dingen door ze aan te klikken.
Wat zijn er voor verschillende invoerapparaten?
Best veel. đ De bekendste zijn natuurlijk het toetsenbord en de muis, maar zo is er ook het touchpad (zoals op laptops) en tegenwoordig natuurlijk het touchscreen (zoals op je smartphone of tablet) en zo zijn er ook nog tekentablets en trackballs.
Toetsenbord en muis
Ik denk dat deze niet veel uitleg nodig heeft. Iedereen kent ze wel en weten hoe ze werken. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende uitvoeringen van. Bedraad, draadloos, losse muis en toetsenbord, of een toetsenbord set. Tegenwoordig doen de toetsenbordsets het het beste op de markt, je koopt van een bepaald merk een muis en een toetsenbord en een ontvanger als complete set, prikt de ontvanger in je computer en je kunt aan de gang. Verschillen zitten er dan in extra functionaliteit, zoals extra multimedia knoppen op het toetsenbord, of extra knoppen op de muis, precisie van de muis en hoe lang het spul meegaat op een batterij/accu.
Extern touchpad
Het touchpad kennen we al van de laptops. Je glijdt er met je vingers overheen om de cursor op het scherm te bedienen, maar tegenwoordig kunnen ze ook meer, zoals meerdere vingers gelijktijdig herkennen (multitouch) en hiermee extra functionaliteit toevoegen, door bijvoorbeeld met twee vingers tegelijkertijd naar boven of beneden te bewegen kun je scrollen, met de vingers naar elkaar toe bewegen kun je inzoomen, de vingers van elkaar af bewegen is uitzoomen, zeg maar de functionaliteit zoals je het ook op je tablet of smartphone kent. Ze zijn er nu ook als extra grote variant, die je dan voor je desktop kunt gebruiken. Sommige mensen gebruiken deze dan als volledige vervanger voor een muis, andere als aanvulling op de muis in specifieke toepassingen.
Tekentablet
Het tekentablet is ook een soort touchpad, maar dan wordt er ook nog een pennetje meegeleverd. Dit soort invoerapparaten zijn favoriet bij grafische vormgevers of mensen die stomweg graag willen tekenen achter hun computer. Het pennetje vervangt dan de muis, de oppervlakte van het tablet staat gelijk aan je bureaublad. Waar je dan met je pennetje het tablet aanraakt, daar beweeg je de muiscursor heen. Tegenwoordig zijn tekentablets vaak ook zonder pennetje te gebruiken als touchpad. (Zie hierboven.) Met de meegeleverde software kun je de precisie van het pennetje aanpassen, de achterkant doet dan dienst als gummetje, en nog meer van dat soort mogelijkheden. De functionaliteit van een tekentablet komt natuurlijk het beste tot zijn recht in grafische programma’s zoals bijvoorbeeld Photoshop.
Trackball
De Trackball ziet er eigenlijk een beetje uit als een muis, met een groot verschil: De trackball blijft stil op je bureau liggen, je schuift hem dus niet heen en weer als een muis. Je beweegt de cursor door met je duim over de bal te rollen, (in alle richtingen) de rest van de hand wordt gebruikt voor de knoppen en het scrollwheel, zoals dat ook op een muis het geval is.
Okee, en wat gebruik ik dan wanneer?
Dat is natuurlijk een kwestie van voorkeur en wat je precies wilt gaan doen. Als je achter de klassieke computer zit, ontkom je natuurlijk niet aan een toetsenbord en het meest gangbare, een muis. Echter, misschien zie je wel een aanvulling in een extern touchpad, voor bepaalde werkzaamheden die je doet, of een tekentablet met een pennetje. Persoonlijk voorkeur is hier heel belangrijk, sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld deze alternatieven voor de muis tegen RSI klachten. Als je sowieso vaak bezig bent met grafische dingen en tekenen achter je computer, zal je waarschijnlijk behoefte hebben aan een tekentablet. Trackballs waren vroeger populairder dan nu, maar ze zijn er nog wel. Veel mensen die er ooit Ă©Ă©n hebben gebruikt zweren erbij. Kortom, het is een kwestie van uitproberen. Als je tevreden bent met wat je nu gebruikt, prima. Als je eens wilt experimenteren is er ook genoeg op de markt te krijgen.
De laptop heeft natuurlijk een toetsenbord en een touchpad, maar je hebt ook al laptops die voorzien zijn van een touchscreen, als alternatieve invoermogelijkheid. Mensen die vaak met de laptop onderweg zijn maar ook een vaste werkplek hebben, hebben vaak een dockingstation op de werkplek, waar dan weer een volwaardige muis en toetsenbord aanzitten, zodat het langdurig werken aan de laptop toch weer even flink wat ergonomischer is. (Een volle breedte toetsenbord en een externe muis kun je toch heel wat sneller documenten mee bewerken en je kunt ook een veel ergonomischer houding aannemen.)
Welke merken invoerapparaten?
Er zijn heeeel veel merken voor invoerapparatuur. Mijn favoriet is toch wel Logitech. Logitech maakt al jaren kwalitatief goede invoerapparatuur, met goede drivers en goede garantievoorwaarden. Het grote voordeel is dan ook, mocht er iets binnen de garantie stuk gaan, dat ze dan ook heel soepel omgaan met het vervangen van de hardware. Geen moeilijke procedures en eeuwig heen en weer mailen, nee, snel nieuwe hardware thuis.
Voor tekentablets kun je eigenlijk niet om wacom heen. Deze fabrikant levert al heel lang hoogwaardige tekentablets in alle soorten en maten.
Verder maakt Microsoft ook nog het nodige aan invoerapparatuur, dit zijn eigenlijk ook altijd hoogwaardige spullen.
Dan zijn er natuurlijk nog heel veel andere merken. Bekende en onbekendere merken, met goede en slechte kwaliteit. Ik denk echter dat je met de hardware van bovengenoemde merken voor ieder budget wel een goede keuze kunt maken. Overigens, als je iets hebt gevonden wat je aanspreekt, bestel het niet gelijk bij Logitech of Microsoft zelf, maar kijk eerst eens in de Tweakers.net pricewatch of je het niet ergens anders aanzienlijk voordeliger kunt bestellen.
Recente reacties: