Antivirus, je kunt tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder.
Het antivirus programma op je computer zorgt ervoor (of beter gezegd, probeert er voor te zorgen) dat, terwijl je je computer gebruikt, je niet besmet wordt door vieze virussen, die allemaal nare trucjes op je PC uithalen.
“Vroeger” waren virussen vooral bedoeld om chaos te zaaien op je PC, tegenwoordig is het gericht op geld. Jouw geld. Voornamelijk, dat jij het gaat betalen aan de virusmaker. Bestanden worden “gegijzeld”, computers worden vergrendeld zodat je ze niet meer kunt gebruiken en de oplossing voor beide is dan dat je via de één of andere anonieme dienst geld ergens naartoe overmaakt, waarna je bestanden of computer weer vrijgegeven worden.
Als je al niet zelf “gestimuleerd” wordt om te betalen, proberen ze wel in de achtergrond aan je bankgegevens of andere logins te komen.
Er zijn zelfs virussen die zich voordoen alsof ze van de politie zijn, alsof er op je computer kinderporno gedetecteerd is en daarom is hij nu vergrendeld. Maar na het overmaken van € 100,- (je zogenaamde “boete”), wordt hij weer vrijgegeven. Jaja…
Kortom, dat moet je allemaal niet willen. Bijna alle virussen komen tegenwoordig op je PC via het internet. Rare websites met rare knopjes, even een dingetje downloaden, hee, kijk nu mijn computer doet opeens raar! Een bijlage in de email kan hier ook voor zorgen.
Het antivirus programma is hiervoor op je computer geïnstalleerd om dit te detecteren. Deze ziet wat je downloadt en kan je een waarschuwing geven en zelfs het proces blokkeren. Of zorgt ervoor dat, als die bijlage in de mail toch een beetje raar is, dat je die bijlage niet opent.
Helaas is Antivirussoftware nog steeds geen 100% garantie dat je geen virus krijgt, aangezien er altijd nieuwe virussen bijkomen. Daarom moet je antivirus programma over het algemeen dagelijks nieuwe “definities” ophalen, waarmee hij dan de nieuwste virussen weer herkent. Ook daarmee zit je niet 100% veilig, maar je vangt in ieder geval 90% van de rommel af.
Hoe dan ook, je bent in ieder geval een stuk beter af met -wel- Antivirussoftware op je computer als zonder. Ja, ze vertragen je PC enigzins (veel scannen, veel achtergrondactiviteit) maar ze beschermen je wel tegen veel van die viezigheid van het internet.
Maar welke Antivirus software moet ik dan nemen?
Nou, daar zijn natuurlijk een heleboel mogelijkheden in, van gratis varianten tot betaalde varianten, met verschillende tarieven en mogelijkheden.
Voor de gratis variant adviseer ik momenteel (stand 12-2-2015) Avast antivirus of AVG. Deze bieden een tamelijk goede bescherming voor een gratis product.
Qua betaalde variant is het eigenlijk al jaren lang Kaspersky die het beste scoort.
Voor de rest is het belangrijk dat u uw PC up to date houdt (Windows) en de software die veel op het internet gebruikt wordt, zoals Java en Adobe Flash. Vaak worden er veiligheidslekken in oudere versies gebruikt, waardoor je computer besmet kan raken.
Voor hen die wat technischer zijn en de scores van diverse Antivirussoftware zelf na willen lezen, is dit een hele goede site die jaarlijke alle gangbare producten testen: http://www.av-comparatives.org/
Recente reacties: