Digitale camera’s, heb je ook zo’n last van de bomen en het bos? Precies. Met dit artikel krijg je hopelijk wat licht in de duisternis zodat je de beste digitale camera voor jouw toepassing kunt kiezen.

Technische aspecten van de digitale camera

Megapixels, hoeveel eigenlijk?
Ten eerste: vergeet alle marketing prietpraat over de hoeveelheid megapixels. Meer megapixels is helemaal niet per definitie beter. De kwaliteit van de uiteindelijke foto wordt door veel meer zaken bepaald dan alleen de hoeveelheid megapixels. De kwaliteit van de sensor is veel belangrijker dan hoeveel megapixels de camera heeft. De kwaliteit van de lens is ook veel belangrijker dan de hoeveelheid megapixels.

In het kort megapixels uitgelegd: megapixels bepalen hoe groot je iets uit kunt printen zonder dat het wazig wordt, of dat de afzonderlijke pixels zichtbaar worden. Een 3 megapixel camera is al genoeg om foto’s op A4 formaat uit te kunnen printen, zonder dat het een onscherp wordt. Met een 8 megapixel camera kun je een A3’tje vullen. Vraag jezelf af hoe vaak je dit soort dingen doet, en dan weet je hoeveel megapixels je moet hebben voor jouw doeleinden.
Zoom, optisch of digitaal?
Nog zo’n lastige term: optische of digitale zoom. Als er over zoombereik gesproken wordt, let er dan op dat het over optische zoom gaat, dus wat er daadwerkelijk met de lens gebeurt. Aan digitale zoom heb je niets, dit is namelijk geen echte zoom, maar puur truukjes in de software van de camera. De software doet die zoom na als het ware. Dit levert geen goede resultaten op. Je levert kwaliteit in omdat digitale zoom een stukje van je foto knipt, dat rekt hij uit tot een groter formaat. Daardoor wordt het altijd onscherper, in plaats van dat je het dichterbij haalt.
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende digitale camera’s, van de compacte borstzakcamera’s naar de normale “kleinbeeldcamera” vervangende digitale camera’s, tot aan de digitale spiegelreflexen en tegenwoordig ook de “systeemcamera”

De verschillen hierin zitten natuurlijk in het formaat, de mogelijkheden en de kwaliteit. Niemand zal betwisten dat digitale spiegelreflexen de beste digitale camera’s zijn en je de meeste mogelijkheden bieden, maar dit zijn ook ronduit de duurste en grootste. Ze werken met een zg. body en dan moet je er losse lenzen apart bijkopen. Dit in tegenstelling tot de andere digitale camera’s die een vaste lens hebben die niet te verwisselen zijn. Maar dit is natuurlijk voordeliger.

De vier modellen toegelicht

“pocket” digitale camera

  • bijzonder compact
  • klein lensje, vaak niet veel optisch zoom bereik. (dat kan ook niet in zo’n klein apparaat)
  • erg licht
  • verkrijgbaar in diverse hoeveelheden megapixels. (12 megapixels is er ook al in pocketformaat)
  • Wordt tegenwoordig eigenlijk verdrongen door de Smartphone

camera

“normale” digitale camera

  • In diverse formaten te krijgen, maar meestal vergelijkbaar van formaat “normaal kleinbeeld” oplopend tot bijna spiegelreflex formaat
  • Grotere lenzen, zoombereiken van 3 tot 12 keer optische zoom
  • Er zijn modellen beschikbaar waar veel handmatig in te stellen is, voor de gevorderde fotograaf
  • Natuurlijk zwaarder en minder compact

digitale spiegelreflex

  • Zwaarste camera
  • Beste kwaliteit sensors
  • Heel snel met focussen en foto’s maken
  • Hoge lichtgevoeligheid, voor betere foto’s in slechte omstandigheden
  • Geen vaste lens. Je moet hier losse lenzen bijkopen voor jouw toepassingen, echter ook hier zijn klasses in, qua lichtgevoeligheid en dergelijke.
  • Voornamelijk gericht op gevorderde gebruikers, of mensen die er een hobby van willen gaan maken.
  • Prijzig in de aanschaf

“systeem” camera.

Dit is een kruising van de “normale” compactcamera, met eigenschappen van een spiegelreflex. Dit betekend dat ze compacter zijn als een digitale spiegelreflex, maar wel de mogelijkheid hebben tot verwisselbare lenzen. De eigenschappen van deze camera’s hangen dan ook tussen die van de compacte camera en de digitale spiegelreflex in. De beeldkwaliteit van de betere systeemcamera’s met een goede lens, kan zeker meekomen met de instappers en het middenbereik van de digitale spiegelreflex camera’s!

Ik denk dat de meeste mensen heel tevreden zijn met een normale digitale camera zoals omschreven bij type 2, behalve als het echt heel compact moet zijn, dan naar de compactjes, hoewel een moderne smartphone ook al concurrende foto’s kan maken als je ze vergelijkt met de echt kleine compacte camera’s. (Uitzonderingen daargelaten.) In de klasse “normale” digitale camera is ook het meeste aanbod, dus je hebt goede kans om te slagen voor camera die voldoet aan jouw specificaties. Zelf denk ik dat een leuke camera tegenwoordig een megapixel of 10 moet hebben, minimaal 4X optische zoom en niet meer wegen dan 300-400 gram met accu en opslagmedium.

Opslagkaartjes
Nog iets om op te letten: de fabrikant doet er standaard meestal alleen maar een opslagkaartje met heel weinig geheugen bij, (als er überhaupt al een opslagkaartje bij zit) waar je met mazzel 50 foto’s op kwijt kunt. Het is handig om er gelijk een passend geheugenkaartje bij kopen, eentje die veel meer geheugen heeft, minimaal 4GB. Als je een 10 megapixel camera hebt, dan is elke foto al snel 6-7 MB. Dat neemt dus heel wat geheugen in beslag.

Wat moet je niet kopen
Blijf ver weg van vage merken die goedkope camera’s met onwaarschijnlijk veel Megapixels verkopen, hier ga je niet blij van worden. Als je realistisch kijkt naar de prijs van een normale digitale camera (voor 200-300 euro heb je een leuk apparaat) zou je moeten beseffen dat deze “wondertjes” van 50 euro echt niet veel soeps kunnen zijn, ongeacht wat Tell Sell je vertelt! 😉

Blijf bij de gangbare merken zoals Canon, Nikon, Panasonic, Sony, Olympus, Samsung en Fujifilm. Daar is echt aanbod genoeg dat je niet hoeft uit te wijken naar vage merken waar het maar af te wachten is wat voor kwaliteit je krijgt.