Hoe maak je van je website een webshop
Als je het idee hebt opgevat om een webshop te beginnen, dan moet je gaan nadenken over de manier waarop. Een webwinkel werkt nu eenmaal per definitie met de computer dus heb je software nodig.
Makkelijk voor jezelf of makkelijk voor de klant?
De makkelijkste manier voor jezelf is om potentiële klanten een email te laten sturen als ze iets willen kopen. Als je niet veel producten hebt en het zijn unieke items, dan kan dat prima. Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit het meest hoogdrempelig is voor bezoekers van je website. Ze moeten het wel heel erg graag willen hebben om die moeite te doen.
Een vorm waarbij je het bestellen toegankelijker maakt, is een formulier. Hierbij heb je een aparte pagina op je site, met invulvakjes waarbij je vraagt om naam en adres etc. en wat men wil bestellen. Vergeet ook niet om een veld “algemene opmerkingen” erbij te doen, zodat mensen losse vragen kwijt kunnen.
Professionele webshop
Als je je webshop professioneel wilt aanpakken en/of je hebt zoveel producten dat je anders de weg kwijt raakt, dan wordt het tijd om aan een officiële webshop te beginnen, met een winkelwagentje.
Dit is verreweg het makkelijkste voor de klant, ook omdat mensen hier al aan gewend zijn. Het ziet er professioneel uit. Het is voor bezoekers ook gemakkelijker als ze een vlot en herkenbaar systeem aantreffen. Dan zullen ze sneller gaan bestellen.
Om dit voor elkaar te krijgen, heb je software nodig.
Hiervoor heb je een aantal opties:
- Webwinkel onder licentie
- Webwinkel met software
Ik zal ze hieronder per punt behandelen.
Webwinkel onder licentie
Er zijn tegenwoordig diverse sites waar je virtueel ruimte kunt huren om je webshop te laten draaien. Meestal kun je daarvoor een pakket krijgen, in diverse vormen, afhankelijk van jouw behoefte (grootte, commerciële mogelijkheden etc.). Deze vorm van webwinkel voeren heeft een aantal voor- en nadelen. Een voorbeeld hiervan is Mijnwebwinkel.
Voordelen:
- Het is gebruikersvriendelijk. Het is erop gericht dat ook de leek een webshop kan starten. Je hoeft niet zelf te programmeren.
- Je webshop ziet er gelijk professioneel uit.
- Meestal (als het goed is) krijg je makkelijk contact met iemand waar je je vragen kwijt kan.
Nadelen:
- Je zit vaak vast aan de vormgeving van de aanbieder. Soms kan je wel wat variëren maar de aanbieder heeft natuurlijk graag dat jouw webshop ook herkenbaar blijft als “een van hen”. In het slechtste geval moet hun logo groot in beeld blijven staan.
- Het is vaak relatief duur omdat je per maand betaalt.
- Je bent afhankelijk van de technische kwaliteit en service van de aanbieder. Als hun server plat ligt, ligt jouw shop ook plat. Nou kun je dat probleem ook elders hebben, maar daar kun je evt. beslissen om je webshop te verhuizen. Maar bij een webshop onder licentie kan dat niet omdat je aan hun format vast zit.
Webwinkel met software
Hierbij heb je zelf een domein (een www…) die je ergens host (bij een zg. hosting bedrijf) en daarop draait de software voor je webwinkel. Hiermee wordt het gelijk een stuk technischer allemaal. Die software houdt in dat er in een computertaal van je website een webshop gemaakt wordt.
Wat betreft die software kan je veel kanten op. Je hoeft hier niet zelf het wiel uit te vinden want er is heel veel aanbod, zowel gratis als betaald. De gratis software wordt Open Source genoemd. De twee meest bekende gratis softwarepaketten voor een (grotere) webshop zijn Magento en OS Commerce.
Hierin zul je je dan moeten verdiepen om de site zo te vormen en in te richten dat het jou het beste past. Er komt flink wat techniek bij kijken.
Voor de rest is WordPress ook nog een leuk alternatief, met de Woocommerce plugin. Dit is voornamelijk geschikt voor de meer kleinschalige sites met niet al teveel producten in het assortiment. De basis is gratis, er zijn wel betaalde uitbreidingen te krijgen. Zie ook dit artikel voor meer informatie over wordpress.
Er zijn natuurlijk nog wel meer alternatieven, al dan niet gratis, maar het gaat buiten de scope van dit artikel om ze allemaal te behandelen.
Nogmaals, voor de installatie zal je je dan in de materie moeten verdiepen of een technische neef zover krijgen dat hij je helpt. Het bijhouden van de webshop is meestal wel gebruikersvriendelijk. Het is redelijk logisch opgezet hoe je producten met foto’s e.d. in kan voeren. Het opzetten is even een gedoe maar als je een beetje handig bent, kan je er verder zelf mee uit de voeten.
Voordelen:
- de kosten zijn éénmalig (als er al kosten zijn, behalve de hosting en eventuele installatie)
- je kunt je shop helemaal zo inrichten en vormgeven zoals jij wilt
- er zijn veel minder beperkingen qua hoeveelheid producten etc.
- Je hebt geen afhankelijkheid. Meestal krijg je ook updates van de software.
Nadelen:
- Het is technisch een stuk ingewikkelder.
Ook hier is het weer belangrijk om jezelf af te vragen wat je met je shop wilt. Als je er enigszins professionele plannen mee hebt, dan raad ik je aan om een webwinkel met “eigen” software te nemen. Op de lange termijn ben je er veel flexibeler mee.
Zoals gezegd zijn hiervoor veel opties, dus je kan de features vergelijken. Het moet er professioneel uitzien (vertrouwen uitstralen), snel werken en foutloos bestellingen verwerken. De meeste aanbieders geven links naar webshops die hun software al in gebruik hebben. Dat is erg handig want dan kan je zien wat je er in de praktijk mee kan.
Let ook op de gebruikersvriendelijkheid voor de klant, of de shop makkelijk bij te houden is in beheer en gebruik voor jezelf, of je klanten ook met Paypal (en dus met de creditcard) en iDeal kunnen betalen. Ook voorraadbeheer is een belangrijke aspect.
Laat je niet weerhouden door angst voor techniek. Ook zonder wiskunde A kun je best een webshop runnen (ik ben het levende bewijs daarvan), en je kunt meer dan je denkt!
Onze eigen webshops vind je hier: edelsteenkralen.nl, deblijeekster.nl en steinperlenwelt.de
Recente reacties: