Veel mensen willen tegenwoordig ook graag hun eigen plekje op het web.

Dat kan natuurlijk door bij een grote site zoals Facebook een account aan te maken en daar je eigen plekje te verwerven, maar soms willen mensen meer, zoals een eigen blog, of een homepage in een layout die ze persoonlijk aanspreekt.

Zodra je dus wat meer eisen hebt, of gewoon zelf wilt bepalen hoe het een en ander eruit moet zien, ontkom je er eigenlijk niet aan een eigen website te realiseren.

Als eerste heb je hiervoor je eigen plekje op het internet nodig, je domeinnaam. Dat is zeg maar wat in mijn geval “daveweetraad.nl” is.

Achter deze domeinnaam gaat een zogenaamde hostingprovider schuil. Ergens staat er een server, die aan het internet verbonden is. Ik huur hierop een stukje ruimte en neem een domeinnaam af. Die domeinnaam wordt aan dat stukje ruimte gekoppeld en voila, de domeinnaam is overal op het internet bereikbaar.

Echter, er moet wel een website op te zien zijn, dus moet er software geïnstalleerd worden. Een handige keuze voor veel mensen is tegenwoordig daar WordPress voor te gebruiken.

Wat is WordPress?

WordPress is een soort “framework”. Lees, je installeert het op de server (of laat iemand dat voor je doen, of je huurt een kant-en-klaar gehoste WordPress omgeving) en als WordPress eenmaal geïnstalleerd is, kun je de website gaan vullen en vormgeven.

Het grote voordeel is dus, als WordPress eenmaal geïnstalleerd is, dat je binnen de WordPress omgeving gaat werken en een grafische omgeving hebt om je berichten te schrijven en pagina’s te bouwen. Het is een website inclusief een zogenaamd CMS. (Content Management System)

Waar je vroeger iedere pagina in HTML moest schrijven, werk je nu gewoon binnen WordPress, en geef je aan “deze tekst wil ik hier” en “deze pagina moet daar”.

Verdere voordelen zijn, omdat WordPress gratis en open source is, dat er enorm veel mensen voor ontwikkelen, en er dus een heleboel thema’s (onderdelen die je vormgeving bepalen) en plugins (onderdelen die functionaliteit toevoegen) voor te krijgen zijn, zowel gratis als betaald.

Op deze manier kun je met WordPress een overzichtelijke, compacte blog maken, maar  ook een website met webwinkel functionaliteit, fotogalerij en noem het allemaal maar op.

Bijkomend voordeel is, dat WordPress zichzelf en zijn plugins in de gaten houd voor nieuwe versies. Zodra er dus bijvoorbeeld een nieuwe versie komt van WordPress (stel je hebt versie 4.0 en versie 4.1 is nu uit) geeft WordPress dat aan je door als je inlogt en met de klik van een knop zal hij zichzelf updaten, zonder dat je de installatie moet vernieuwen en dergelijke. Zeg maar een beetje zoals Windows Update werkt.

Dit werkt niet alleen zo voor WordPress zelf, maar ook voor de geïnstalleerde thema’s en plugins!

Op die manier is het dus heel simpel om je WordPress installatie up-to-date te houden, om het misbruik van mogelijke lekken in oude versies te voorkomen en natuurlijk gebruik te kunnen blijven maken van de meest recente ontwikkelingen en technieken.

De installatie van WordPress an sich kan voor de leek te hoog gegrepen zijn, er komt namelijk wat techniek bij kijken (bestanden uploaden naar je domeinnaam, een database aanmaken) maar als WordPress eenmaal geïnstalleerd is, kun je overal waar je een internetverbinding hebt en een webbrowser ter beschikking, ermee werken en ben je eigenlijk niet meer met de achterliggende techniek bezig, maar met het vullen en vormgeven van je website.

Het werken met WordPress zelf is niet veel ingewikkelder dan het werken met een andersoortig stukje software zoals bijvoorbeeld Microsoft Powerpoint.

Let wel, je kunt als je heel veel functionaliteit aan WordPress toe wilt voegen natuurlijk wel de complexiteit van het geheel fors verhogen. (veel extra functies, veel zaken om te configureren en in te stellen)

Echter voor een basis website met wat inhoud en plaatjes, zou het overzichtelijk genoeg moeten zijn dat bijna iedereen die met een tekstverwerker uit de voeten kan, een WordPress website kan bijhouden. 🙂

Deze website is bijvoorbeeld ook gemaakt in WordPress.