Computers en aanverwante apparatuur zijn natuurlijk een investering, soms wat voordeliger, soms ook wat duurder. Je wilt er dus ook zo lang mogelijk mee doen.

Echter, soms is het tijd om afscheid te nemen van je oude hardware. Daar kunnen diverse redenen voor zijn.

Wanneer is mijn apparatuur “Oude hardware”?

Hieronder zijn wat redenen waarom het tijd is om je oude hardware te vervangen door iets nieuws. Dit zijn allemaal redenen die op de techniek ingaan, niet omdat je gewoon graag iets nieuws wilt. 😉

Geen driver-ondersteuning meer

Je hebt nog een prima apparaat, zoals bijvoorbeeld een mooie klassieke HP inktjetprinter, die op de parallelle poort van de Computer aangesloten wordt. Echter, op je nieuwe computer draait Windows 8, en de printer is uit 1998. HP is opgehouden met drivers maken na Windows XP, dus als je de printer aansluit aan je computer (als er überhaupt nog een parallele poort op zit) wordt hij niet herkend. Windows 8 kan er niets mee en HP zal er zeker geen drivers meer voor maken. Dan is het toch tijd om het oude printvriendje aan de kant te zetten en een nieuwe aan te schaffen. Als je nog ergens een oude PC hebt staan met XP, kun je hem daar natuurlijk wel blijven gebruiken tot hij daadwerkelijk defect is, of je er geen inkt meer voor kunt krijgen. 😉

De printer is als voorbeeld, maar hetzelfde verhaal gaat op voor andere randapparatuur, zoals bijvoorbeeld scanners, of webcams, etc.

Prestaties komen niet meer mee

Dit zal waarschijnlijk de meest voorkomende optie zijn. De PC is al op leeftijd en er draait nog XP op. Met XP kun je niet meer met goed fatsoen (veiligheid) Online, laat staan zaken doen zoals Internetbankieren dus het is tijd voor een nieuw besturingssysteem. Echter, de PC heeft maar 512MB geheugen, een trage harde schijf en de processor is ook niet de snelste. Misschien kan Windows 7 er met pijn en moeite op werkend gemaakt worden (als je er maar genoeg moeite in steekt). Maar het zal één grote trage bedoening worden, waar je je waarschijnlijk aan gaat ergeren, iedere keer als de PC opgestart moet worden.

De hardware in de PC is gewoon niet meer afdoende om op een fatsoenlijke snelheid een modern besturingssysteem te kunnen draaien. Upgraden is zo goed als onmogelijk, omdat de hardware al dusdanig oud is, dat het lastig is (en duur!) om er bijvoorbeeld nog geheugen voor te kopen. Een nieuwe processor kun je al helemaal vergeten, want dan moet het hele moederbord met processor en geheugen en noem het maar op vervangen worden. In zo’n geval kun je net zo goed gelijk een nieuwe kopen.

Voor hen die zelf aan de gang kunnen, valt hier nog mee te sleutelen, door bijvoorbeeld Linux te installeren (heeft minder capaciteit nodig). Echter, mensen die zijn aangewezen op de kunde van een ander, hoeven hier niet aan te (laten) beginnen. De hoeveelheid tijd die nodig is om zo’n oude bak fatsoenlijk te installeren met een nieuw besturingssysteem, loopt al dusdanig in de uren, voor de prijs daarvan heb je al een halve nieuwe computer.

Hardware defect

Ook computers kunnen slijten. Niet alleen de harde schijf wegens zijn bewegende delen, ook andere zaken in de computer kunnen stuk. Denk hierbij aan de condensatoren op het moederbord, die door veroudering niet meer goed functioneren en dus de spanningsverzorging van de onderdelen niet meer optimaal en stabiel is. Hierdoor wordt de computer instabiel. Denk hierbij aan het crashen van de PC, blue screens, rare foutmeldingen terwijl je niets vreemds aan het doen bent, programma’s die spontaan vastlopen.

Ook hier gaat weer op dat het vervangen van onderdelen van oude hardware eigenlijk financieel niet meer uit kan, behalve als je zelf nog reservespullen hebt liggen.

Wat is dan een realistische levensduur van hardware?

Tja, daar zijn een aantal variabelen voor natuurlijk. 😉 Als we bij het voorbeeld van de computer blijven, een computer die je nu koopt en die voorzien is van flink wat geheugen, voldoende opslagcapaciteit en een fijne snelle SSD voor het opstarten en een rappe multicoreprocessor, dan kan deze (behalve als het stuk gaat natuurlijk 😉 ) de nodige jaren meegaan, als in, zeker wel 5 jaar. Koop je nu echter een PC in de categorie “budgetbak”, dan zal je veel sneller tegen de beperkingen van de hardware aanlopen en dus sneller nieuwere hardware nodig hebben. Deze goedkopere computer heeft namelijk minder geheugen, een processor met maar de helft aan verwerkingscapaciteit en alleen een normale harde schijf.

Een voorbeeldje: Een kennis van me heeft een computer van een jaar of 7 oud. Dit was destijds een “voordelige” computer. De machine beschikt maar over 1GB geheugen, een single core processor van 2 GHz en een normale harde schijf. Als deze PC (nu voorzien van Windows 7) op Updates staat te controleren, kun je ondertussen helemaal niets anders met de computer doen, omdat hij niet vooruit te branden is. De harde schijf ratelt als een malle en de processor is bijna permanent voor 100% belast. Het opstarten totdat je er mee kunt werken duurt ook 3 minuten, en je kunt eigenlijk maar één programma tegelijk open hebben, omdat de machine anders uit zijn geheugen loopt.
Persoonlijk valt dit voor mij in de categorie: “Zo goed als onbruikbaar”.

Een machine die ik heb staan van dezelfde leeftijd, heeft een dualcore processor van 2,8 GHz, 4GB geheugen en is een paar jaar geleden voorzien van een SSD om vanaf op te starten. Deze machine is in gebruik zonder te overdrijven een factor 4 tot 5 keer zo snel. En nog steeds goed bruikbaar als allround machine. Het prijsverschil tussen die machines destijds? Een euro of 150. En later nog een keer een losse SSD. En al die tijd heb je met de snellere computer meer plezier gehad.

En de levensduur van randapparatuur?

De levensduur van randapparatuur is niet afhankelijk van prestaties, zoals de computer zelf. Meer van degelijkheid (hoe lang gaat het mee totdat het stuk gaat) en driver-ondersteuning. Je hebt tenslotte niets meer aan je apparaat als het niet werkt met je nieuwe besturingssysteem. Voor printers heb je ook nog als beperkende factor de verkrijgbaarheid van inkt/toner. Over het algemeen als je een recent model van de grote bekende merken koopt, (HP, Canon, Epson, Brother, etc) zit je meestal wel goed qua beschikbaarheid van drivers en onderdelen. Let op met uitloopmodellen, die al een paar jaar op de markt zijn, de fabrikant zal dan niet perse nog actief bezig zijn met het onderhouden van de drivers voor het apparaat en dan loop je dus het risico dat je het apparaat niet makkelijk aan de praat krijgt op je eventuele toekomstige besturingssysteem.