Er is tegenwoordig  veel sprake van oplichting via het internet, in de vorm van dat mensen geld overboeken maar het niet aankomt waar het zou moeten aankomen. Of sterker nog, dat er iets is overgeboekt wat helemaal niet had moeten gebeuren!

Hoe kun je nu zo veilig mogelijk internetbankieren?

Dat begint met -altijd- inloggen op de omgeving van je eigen bank. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar wat ik hiermee bedoel is, maak een favoriet/bookmark van de internetbankieren omgeving van jouw bank en gebruik altijd deze door jouw gemaakte favoriet/bookmark om in te loggen. Gebruik geen links uit emailtjes of andersoortige berichten, om hiermee te voorkomen dat je een Phishing slachtoffer wordt.

De internetbankieren omgeving van je bank zou ook altijd over https moeten lopen, de S achter http staat in dit geval voor “secure”, dus een beveiligde verbinding. De link zou er dan bijvoorbeeld uit kunnen zien als “https://internetbankieren.mijnbank.nl” de S is dus erg belangrijk!

Vervolgens wil je natuurlijk bij voorkeur internetbankieren over een verbinding die je kunt vertrouwen, zoals je eigen internetverbinding thuis. Als je onderweg bent en op een vreemde internetverbinding zit, of een “open” WiFi hotspot, weet je niet wie daar nog meer allemaal zit en of jouw internetverkeer niet stiekem afgeluisterd, of nog erger, omgeleid wordt!

Kortom, niet internetbankieren over “vreemde” verbindingen.

Goed, dit is wat je zelf kunt doen. Maar er zijn nog andere dingen van belang, zoals een up-to-date besturingssysteem op je computer en goede antivirussoftware. Er is namelijk ook malware (software die is gericht op misbruik) in omloop, die zich installeert op je computer, en deze dan vervolgens “afluistert” wat er mee gedaan wordt, om op deze manier achter inloggegevens te komen. Dus, altijd een actuele Antivirus oplossing op je computer hebben, bij voorkeur ook eentje die het verkeer van je webbrowser in de gaten houdt!

Als je nog Windows XP gebruikt, wordt het hoog tijd voor wat anders. Windows XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft, dus als er een nieuw beveiligingslek komt, zal dit -niet- meer worden opgelost. Er komen stomweg geen updates meer uit voor Windows XP.

Het is nu toch echt tijd om Windows XP uit te zwaaien, ook al is het je 14 jaar trouw geweest. 😉

Hier nog een nuttig filmpje van Kassa met tips: