Wat is Malware?

Malware is een verzamelterm voor allerlei soorten ongewenste software die je niet op je computer wilt hebben. Hier vallen virussen onder, maar daar blijft het zeker niet toe beperkt.

Er zijn een aantal subdefinities te maken van Malware, allemaal met hun eigen doelstellingen:

  • Spyware – Software die specifiek is gericht op het bespioneren van de computer, gedrag van de gebruiker vast leggen, accounts en logingegevens achterhalen.
  • Backdoors – Software die de computer op een bepaalde manier openstelt voor toegang van buitenaf, zodat deze misbruikt kan worden, bijvoorbeeld om spam te versturen, of op afstand uit te lezen/data te kopiëren.
  • Botnet – De computer wordt onderdeel van een hele verzameling computers, die ingezet kan worden voor diverse doeleindes, zoals het versturen van spam, ze samen laten werken op andere websites plat te leggen met veel verkeer. (Ddos)
  • Adware: Software die de hele tijd je webbrowsers infecteert en vol stopt met ongewenste reclame, aanbiedingen en je zoekopdrachten omleidt.
  • Ransomware: De computer of bestanden worden “gegijzeld” en pas na betaling weer vrijgegeven, voordat dit gebeurd is, zijn de bestanden of de computer niet te gebruiken.
  • Scareware: Software op de computer die zich voordoet als een normaal programma (bijvoorbeeld antivirus) en melding geeft met “xx virussen gedetecteerd” maar pas het probleem op kan lossen na betaling. (Het moge duidelijk zijn dat er dan geen daadwerkelijke infectie is.)

Al deze malware varianten zijn voor een groot gedeelte af te vangen met de juiste beveiliging van de computer. Het belangrijkste is een fatsoenlijk antivirus pakket, eventueel aangevuld met wat extra software.

Persoonlijk gebruik ik momenteel een combinatie van de volgende producten:

De virusscanner is zoals te verwachten, gericht op het afvangen van virussen. Deze scant het bestandssysteem, binnenkomende mails, en downloads. Aangezien geen enkel product voor 100% malware afvangt, heb ik nog twee aanvullende producten geïnstalleerd.

Malwarebytes antimalware heb ik in mijn geval in de betaalde variant, deze biedt ook realtime bescherming tegen vage websites, programma’s op je PC die rare verbindingen naar niet te vertrouwen websites op willen zetten en dergelijke. De gratis variant kan scannen, maar biedt niet deze realtime bescherming.

Hitmanpro doet een relatief snelle scan bij het opstarten van de PC, naar vage bestanden, deze gebruik ik puur als controle, voor het geval de andere twee programma’s iets door laten glippen.

Al deze producten kunnen prima naast elkaar draaien, zonder elkaar in de weg te zitten. Let op met meerdere antivirusproducten, als je bijvoorbeeld twee antivirusproducten tegelijk actief hebt, (bijvoorbeeld avast en avg antivirus beide actief) kunnen deze elkaar enorm in de weg zitten en is de computer niet meer vooruit te branden!

Kortom, je bent op zich behoorlijk goed te beveiligen tegen deze malware, maar alsnog is voorkomen beter dan genezen, dus laat je niet beïnvloeden door social engineering om rare dingen aan te klikken.