Internetoplichting, hoe voorkom je dat?

Internetoplichting komt helaas te vaak voor, mensen maken graag misbruik van de na√Įviteit en hebzucht van anderen. Aangezien we als Nederlanders graag voor een paar eurocent op de eerste rij zitten, valt er genoeg op te lichten. ūüėČ
De meeste oplichting gebeurt via sites zoals Marktplaats en Speurders, omdat de regels hier behoorlijk los zijn. De grootste kans om opgelicht te worden heb je als je iets van een particulier koopt.

Hoofdregel: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

Oplichting van de koper

Als je ge√Įnteresseerd bent in een bepaald product, dan is de kans groot dat je er al meerdere op internet hebt gevonden, die allemaal zo‚Äôn beetje in dezelfde prijscategorie vallen. Als je er dan eentje vindt die aanzienlijk goedkoper is, moet je je gelijk al achter de oren krabben. Waarom is die nou zoveel goedkoper dan andere?

Kopers worden meestal opgelicht met duurdere hebbedingen zoals Smartphones, laptops, tablets en andere populaire elektronische gadgets die opgestuurd kunnen worden. Dit is een ideale basis voor internetoplichting. Als je erin trapt, dan is de kans groot dat je met de post een pakket ontvangt (al dan niet onder rembours) met een baksteen erin i.p.v. bijvoorbeeld een laptop. Let op: PostNL, DHL, GLS, DPD of andere koeriersbedrijven zijn puur vervoerders, en doen dus ook helemaal niets met het feit dat je bent opgelicht.

Dingen om goed in de gaten te houden: Informatie email en telefoon.

Wat voor email adres heeft een aanbieder? E-mailadressen van ‚Äúnormale‚ÄĚ internetproviders (aantal voorbeelden: @xs4all.nl, @planet.nl, @hetnet.nl, @ziggo.nl etc.) zijn gekoppeld aan persoonsgegevens van mensen. Als je dan opgelicht wordt, zijn de adresgegevens van die personen te achterhalen (niet door jou persoonlijk, maar wel door de politie) waardoor je zaak sterker staat.

Emailadressen zoals @hotmail.com, @gmail.com @yahoo.com zijn e-mailadressen die verkregen kunnen worden met valse gegevens, en gebruikt kunnen worden in een willekeurig internetcaf√©. Een oplichter zal dus – als hij slim is. ūüėČ – nooit met zijn e-mailadres van zijn provider mailen, maar altijd met zo‚Äôn e-mailadres die niet gekoppeld is aan zijn echte gegevens.

Zorg bij alle eventuele aankopen dat je een telefoonnummer van de aanbieder hebt, en hem/haar ook gesproken hebt. Bij voorkeur een nummer van een vast net. (Ook hier weer omdat deze gekoppeld zijn aan persoonsgegevens, in tegenstelling tot pre-paid GSM.)

Tegenwoordig is er ook het meldpunt internetoplichting van de Politie:https://www.mijnpolitie.nl/if.shtml Hier kun je gegevens van de verkoper controleren, zoals bankrekeninggegevens, e-mailadres, telefoonnummer  en website adres (Url), of hiervan bij de politie iets bekend is. Een hele handige check om te doen voordat je tot aankoop over gaat.

Gekochte item(s) zelf ophalen en controleren.
Vraag of het mogelijk is om het artikel op te komen halen. Het maakt niet uit of het ver weg is. Als de aanbieder namelijk moeilijk gaat doen en allerlei excuses verzint waarom dit niet zou kunnen, lekker laten schieten die aanbieding!

Een verkoper die te goeder trouw is zal het meestal prima vinden als je langskomt. Dat is immers lekker makkelijk voor diegene.
Als je al daadwerkelijk je aankoop gaat ophalen, betaal pas als je het werkend gezien hebt! Niet ervan uitgaan dat, omdat je een laptop in je handen gedrukt krijgt, hij wel zal werken.

Check op compleetheid van het artikel, zit alles erbij wat erbij zou moeten zitten? (Denk hierbij aan opladers, snoeren, stekkers, handleidingen en andere accessoires.)

Vooruitbetaling
Het is vrij normaal om vooruit te betalen voordat je artikel verstuurd wordt. Mensen die iets aanbieden, willen ook niet opgelicht worden, dus vooruitbetaling staat niet gelijk aan oplichting. Als je dit te eng vindt, moet je een afspraak maken voor het ophalen van het product¬†en betalen bij overhandiging. Vertrouw op je intu√Įtie. (Klinkt vaag, ik weet het. ūüėČ ) Als je er geen goed gevoel bij hebt, gewoon niet doen. Laat je niet verleiden door de mooie aanbieding, oftewel, onderdruk je eigen hebberigheid.

Oplichting van de verkoper
Er zijn echter ook oplichters die juist de VERkoper als doel hebben. De bekendste zijn wel de in slecht engels geschreven mailtjes, van mensen die met Western Union of creditcard willen betalen, gelijk de vraagprijs bieden en het ding naar het buitenland op willen laten sturen. Zeker niet op ingaan. Je krijgt geen geld en bent je item kwijt.

Ongedekte cheque
Dan is er ook nog de variant met cheques. Dit werkt als volgt:
Jij biedt een product aan van bijvoorbeeld 500 euro. De verkoper wil dit product betalen met een cheque. Echter, de cheque heeft een waarde van 1000 euro. Jij laat de cheque door je bank verzilveren en krijgt het geld op je rekening. Koper komt het spul ophalen en jij geeft hem het product en 500 euro contant. Je raadt het misschien al: de cheque blijkt niet gedekt, de bank draait na twee weken de transactie terug (de bank krijgt ALTIJD haar geld terug) en jij bent je product kwijt en 500 euro armer.Goede richtlijn dus bij verkoop: Het veiligste is contant geld bij overhandiging van het artikel, optie 2 is een overboeking vanuit de andere bank. (handmatige opdrachten kunnen niet gestorneerd worden.) Accepteer van particulieren geen creditcards, cheques of andere betaalmiddelen.
Verzending naar het buitenland? Begin er niet aan, zeker niet naar derde wereldlanden, en in andere Europese landen hebben ze ook heus wel aanbod genoeg voor de producten¬†die je hier ook kunt krijgen, dus waarom zou iemand uit Groot Brittanni√ę hier op marktplaats iets willen kopen?
Tenzij het gaat om antiek, een bijzonder verzamelaarsobject etc, dan wordt het iets anders.

Webwinkels
Bestellen bij internet bij webwinkels is over het algemeen veilig, er zijn hier weinig oplichters bij. (al komt het wel eens voor) Het is wettelijk verplicht dat een webshop alle contact- en adresgegevens online vermeldt, met het nummer van de Kamer van Koophandel.
Deze informatie kun je natuurlijk altijd checken bij de KvK.
Een goede manier om te na te gaan of de winkel te vertrouwen is, is kijken bij sites zoals kieskeurig.nl. Dit geldt vooral voor audio/video apparatuur en huishoudelijk apparaten en witgoed. Je kunt daar zien hoe de webwinkel scoort. Voor computergerelateerde artikelen ga je het beste naar de shopsurvey van tweakers.net.

Vertrouw verder op je gezonde verstand, en als je een onwaarschijnlijk lage prijs voor iets tegen komt, draai het eens om in je hoofd. Zou jij dat product verkopen voor zo weinig als de gangbare prijs een stuk hoger ligt?