De keus om een bepaald type printer te kopen is erg afhankelijk van hoeveel je print, en wat je print. Natuurlijk speelt budget ook een rol. In principe heb je twee soorten printer: de laserprinter en de inktjetprinter.

Laserprinter

Voordelen:
 • Betrouwbaar
 • Voordeliger in het verbruik (prijs per pagina, dus interessant als je veel print!)
Nadelen:
 • Duurder in de aanschaf
 • Toners voor laser printers zijn duurder in de aanschaf (maar gaan veel langer mee in het gebruik en drogen niet uit)
 • Over het algemeen wat groter in formaat

Inkjetprinter

Voordelen:
 • Voordelig in de aanschaf
 • Compacter
Nadelen:
 • Duurder in gebruik (inktpatronen zijn prijzig en gaan veel minder lang mee)
 • Storingsgevoeliger (paper jams, inktvlekken, verstopte inktkoppen, uitgedroogde patronen)
 • Afhankelijk van het type printer kans dat je inkt weggooit. (daarover later meer)
Kleur of zwart/wit?

Goed, nu we eenmaal de twee types weten, gaan we wat specifieker kijken.

In de categorie laserprinter zijn er twee basisvarianten: de zwart/wit laserprinter en de kleuren laserprinter.

Kleurenlaser printers kunnen tegenwoordig redelijk voordeliger worden aangeschaft. Zwart/wit laserprinters heb je al voor ongeveer € 60. Kleuren laserprinters zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 150,-.

Bij de inktjet printers zijn de zwart/wit varianten ondertussen verhuisd naar het museum, ze zijn eigenlijk alleen nog maar als kleurenprinter verkrijgbaar. Ook hier hebben we twee varianten. De standaard “allround” Inkjet en de “Foto-inkjet”.

Het verschil tussen deze twee zit hem in de hogere afdrukkwaliteit (hoeveelheid DPI, dots per inch, meer is beter) van de foto-inktjet en het feit dat de foto-inktjet over meer dan de drie basiskleuren en zwart beschikt, voor nog briljantere kleuren.

Kortom, wat voor printer je moet kopen, hangt heel erg af van wat, en ook hoeveel, je gaat printen.

 • Alleen brieven en geen kleur nodig? Koop een zwart/wit laserprinter, zijn niet duur en erg betrouwbaar.
 • Zo nu en dan een dvd-hoesje en wat briefjes? Neem een allround inktjet printer. Als je het geld er voor over hebt en behoorlijk wat print, neem een kleurenlaser, ook hier weer, deze zijn veel betrouwbaarder en uiteindelijk voordeliger.
 • Voornamelijk foto’s printen? Neem een foto-inktjet. Een allround inktjet presteert op dit gebied gewoon niet zo goed, een kleurenlaser kun je met een goede allround intkjet vergelijken qua afdrukkwaliteit.

Algemene tips bij de aanschaf van printers

Laserprinter:
Hier kun je eigenlijk niet echt mee de mist in gaan. Er zijn geen belangrijke aspecten om op te letten, behalve vergelijken wat fabrikanten voor hun toners vragen en hoeveel pagina’s desbetreffende toner meegaat. Vergelijk de prijzen/features van de verschillende apparaten. (bijvoorbeeld inhoud papierlade, afdruksnelheid, wel of niet netwerk geschikt, etc.)

Inkjet printer:
Koop bij voorkeur een model met separate inkttanks.
Dus een tankje voor zwart, tankje voor geel, tankje blauw, tankje rood. Vooral goedkope printers hebben een tankje voor zwart en een combinatietankje voor de kleuren. Nadeel hiervan is dat als één kleur op is, je de rest van de andere kleuren ook  moet wegkieperen, omdat je ze niet los kunt vervangen. En aangezien de specifieke prijs van printerinkt duurder is dan platina, is dat echt zonde van je geld. 😉

Neem niet een superaanbieding printer, deze zijn bijna net zo snel versleten zodra de inkttankjes de eerste keer leeg zijn. Met de huidige prijzen van de inktpatronen is het bijna het overwegen waard om iedere keer een nieuwe aanbiedingsprinter te kopen als de inkt op is.

Als je eenmaal een printer hebt, pas op met non-merk inktpatronen en navulsetjes. Goed resultaat is niet bij elk merk of type gegarandeerd! Zeker bij foto-printers zou je niet de eerste zijn die erachter komt dat de kleurmenging opeens niet meer klopt…

 Dit waren wel de belangrijkste punten. Er zijn wel meer soorten printer, maar die zijn voor consumenten niet interessant. (Zoals matrixprinters, *rammel* *rammel* of thermische printers.)

Wat nog wel interessant is, zijn de multifunctions, dat is een apparaat die print, scan, kopieerfunctionaliteit in één combineert. Soms zit er ook nog een fax op. Multifunctions zijn in zowel een laser als inktjetuitvoering te krijgen en ideaal als je niet veel ruimte hebt en graag één apparaat hebt voor al je documentbehoeftes.