Je zou verwachten dat, als je een bepaalde computer hebt, met bepaalde specificaties en die dus een bepaalde snelheid heeft, altijd net zo snel blijft.

Toch?

Nee, helaas. Hoewel de specificaties van je computer natuurlijk niet veranderen, zijn er wel andere zaken die een impact hebben op de prestaties van je computer.

Hoe komt het dat ik opeens een trage computer heb?

Zo heb je vervuiling van de computer, programma’s die je er bij installeert die automatisch dingen opstarten (hoewel dat lang niet altijd nodig is) en die dus het opstartproces vertragen en permanent geheugen verbruiken. En zijn ook tijdelijke bestanden die achtergelaten worden door je Webbrowser en andere software, resten van programma’s die ondertussen verwijderd zijn, of resten van virussen.

Dit heeft allemaal invloed op de prestaties van je computer. Verder is er natuurlijk ook nog het feit dat de Antivirus software op je computer steeds zwaarder wordt. Dit is nodig omdat virussen en malware op steeds meer raakvlakken proberen je computer te besmetten en de Antivirus software dus ook op veel meer plekken de computer moet scannen.

Kortom, de computer heeft last van vervuiling, en software die steeds “zwaarder” wordt.

Vervuiling is op te lossen door regelmatig onderhoud te plegen. Dit houdt in dat tijdelijke bestanden en software resten verwijderd worden. De harde schijf moet gedefragmenteerd worden (alle bestanden in een volgorde zetten dat ze snel geladen kunnen worden) en het windows register (de plek waar Windows al zijn belangrijke instellingen bewaard) opgeschoond.

Tegen het feit dat software steeds zwaarder en veeleisender wordt, doe je helaas weinig, behalve de oude originele software te blijven gebruiken. Dit is in ieder geval voor Antivirus software (toch zo’n beetje de meeste belastende software die permanent mee draait) niet aan te raden, omdat je dan je zelf aan beveiligingsrisico’s bloot stelt.

Als je nu nog Office 2003 gebruikt, heb je hooguit eens een probleem dat als iemand je een Word document van een nieuwere versie stuurt, je deze niet kunt openen. Als je oude Antivirus software gebruikt, heb je straks misschien grotere problemen, zoals een onbruikbare computer.

Verder heb je natuurlijk nog zaken, zoals een oudere computer voorzien van een nieuwer besturingssysteem. Omdat besturingssystemen ook steeds zwaarder worden (meer mogelijkheden, meer beveiligingsopties, grafisch indrukwekkender en makkelijker in gebruik) is het dus zo als je van bijvoorbeeld Windows XP naar Windows 8 gaat, je computer dus trager zal zijn. Dit komt stomweg omdat het besturingssysteem meer eisen stelt qua processorkracht en geheugen.

Kortom, er zijn diverse opties waardoor de computer trager wordt gedurende zijn leeftijd, of het nu komt door vervuiling (dit is op te lossen) of door de steeds zwaarder wordende software. Dit is eigenlijk onvermijdelijk.

Een handig pakket om je computer  makkelijk te ontdoen van tijdelijke bestanden en  het register op te schonen, is Ccleaner. Van dezelfde fabrikant gebruik ik ook graag het programma Defraggler voor de defragmentatie.

Beide stukjes software zijn in een goed bruikbare gratis variant te krijgen en Nederlandstalig is te kiezen bij de installatie.